De ce este mai ieftin sistemul de încălzire prin pardoseală Bjorn față de sistemele clasice?

de catre Mihai

Share on facebook

În acest articol răspundem la 2 întrebări simple, dar fundamentale. DE CE și CUM este redus costul investițional prin alegerea sistemului de încălzire în pardoseală Bjorn Heizung comparativ cu sistemele clasice, dar și cât este de complicat și care sunt riscurile în cazul DIY?

În analiza noastră putem începe cu o concluzie importantă și relevantă și anume: costul investițional redus se datorează simplității sistemului, economiei de material, cât și economiei de manoperă. Mai mult, motivul pentru care foarte mulți beneficiari aleg să își monteze singuri sistemul îl constituie suma economisită, care ajunge la mai mult de 2000 de euro.

DE CE și CUM este redus costul investițional prin alegerea sistemului de încălzire în pardoseală Bjorn Heizung versus sistemele clasice?

În primul rând, costul unui sistem de încălzire în pardoseală nu este reprezentat doar de costul țevii și a polistirenului. Ascunsă adânc în necititele manuale tehnice ale producătorilor de sisteme de încălzire în pardoseală se află lista componentelor necesare unui astfel de sistem. Aceste liste de componente sunt create datorită complexității efectelor termodinamicii asupra elementelor constructive, unul dintre ele fiind dilatarea materialelor și tensiunile create de aceasta asupra elementelor conexe, cum ar fi structura de rezistență sau finisaj.

comparatie sistem

Conform statisticilor, suprafața medie a apartamentelor din România este de 60 metri pătrați, motiv pentru care analiza de costuri va fi realizată la această suprafață.

Să începem cu elementele cele mai evidente, anume LIPSA ȘAPEI de ciment de peste sistem, cu implicațiile asupra manoperei și transportului:

Lipsa șapei de ciment de peste sistem înseamnă reduceri de costuri la următoarele categorii:

  • Reducerea costului aferent cu materialul șapei;
  • Reducerea costului aferent manoperei turnării șapelor;
  • Reducerea costului aferent transportului șapelor;
  • Reducerea costului aferent închirierii pompei (în cazul în care se toarnă mecanizat sau este la etaje superioare);
  • Reducerea chiriei dezumidificatoarelor și a aerotermelor în cazul în care se toarnă în anotimpul rece;
  • Economie de timp aferentă procesului de detensionare a șapei (aproximativ 30 de zile), proces preliminar aplicării finisajului;
  • Economie de timp aferent uscării șapelor;
  • Economie de armătură dispersă/plasă metalică sudată;
  • Economie de aditiv de plasticizare a șapei;
  • Economie de timp aferentă sincronizării diferitelor echipe;

Se elimină nevoia elementelor de compensare a dilatărilor:

  • Banda perimetrală;
  • Profile speciale de trecere pe sub uși;
  • Profile de compensare a dilatărilor șapei;
  • Folie de hidroizolare;
  • Armătură care să fixeze placa cu nuturi.

 

Din punct de vedere al transportului, sistemul Bjorn Heizung aferent celor 60 mp poate fi transportat pe un singur palet cu greutatea totală de 1.100 Kg și un cost maxim de 50 de euro, indiferent de destinația din România.

Sistemul clasic are aproximativ 7.980 Kg de șapă + 1.064 L de apa + 2 paleți de placă cu nuturi = 10-11 paleți de transportat și implicit de manipulat. Costul acestui transport și al manipulărilor este considerabil mai mare față de cei 50 de euro aferenți sistemului Bjorn.

În implementarea sistemelor umede de încălzire în pardoseală, datorită numărului mare de componente cât și a necesității turnării șapei de ciment peste țevi, beneficiarii aleg să plătească echipe de muncitori calificați care să realizeze aceste lucrări pentru ei.

Costul manoperei aferente sistemului de încălzire și al manoperei de turnare a șapei depășește 1.000 de euro pentru 60 mp.

Cât este de complicat și care sunt riscurile în cazul DIY?

Simplitatea sistemului și fezabilitatea implementării acestuia în regim DIY este recomandată de peste 80% din clienții noștri, care au adoptat o soluție de montaj în regie proprie (DIY).

Sistemul este compus din 2 tipuri de plăci (de capat ~30% din suprafață și de camp ~70% din suprafață). Țeava nu poate fi montată greșit, deoarece plăcile au doar canalele necesare, astfel sistemul devenind ușor de implementat.

Cel mai important element care conferă siguranță și încredere lucrărilor DIY este faptul că țevile sunt în permanență la vedere și sunt foarte ușor servisabile.

Plăcile sunt interschimbabile și nu își pierd din proprietăți dacă sunt tăiate sau rupte. Pot fi tăiate, șlefuite, decupate cu scule uzuale (fierăstrău, rașpila, șmirghel, etc.), scule pe care toata lumea le deține și este familiarizată cu acestea.

Produsul finit este vizibil pe tot parcursul implementării, astfel calitatea obținută este predictibilă și cuantificabilă.

 

Vezi care sunt costurile tale pentru implementarea sistemului Bjorn.